Ορεινή Ξάνθη - Πομακοχώρια

Αρχική/Άλλα/Ορεινή Ξάνθη – Πομακοχώρια
9Μάιος

Πομακοχώρια ονομάζονται τα χωριά στον ορεινό όγκο της Ροδόπης με Πομακικό πληθυσμό, κατά κύριο λόγο. Στην Ελλάδα, Πομακοχώρια συναντάμε στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής αλλά και των προβλημάτων της μειονοτικής εκπαίδευσης, τα Πομακοχώρια είναι αρκετά απομονωμένα και έχουν διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων.

Στην Ξάνθη, ο δήμος Μύκης και οι κοινότητες Κοτύλης, Θερμών και Σατρών αποτελούνται αποκλειστικά από Πομακοχώρια. Πομακοχώρια επίσης βρίσκονται και στην βορειοανατολική περιοχή του δήμου Ξάνθης και στη βόρεια περιοχή της κοινότητας Σελέρου. Αντιπροσωπευτικότερα χωριά είναι ο Εχίνος, η Σμίνθη, Κένταυρος, η Γλαύκη, το Ωραίο, η Κοτύλη, οι Σάτρες και οι Θέρμες όπου υπάρχουν και τα αναξιοποίητα ακόμη λουτρά Θερμών.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 160 Πομακοχώρια. Πομακοχώρια υπάρχουν επίσης και στη Βουλγαρία, στις επαρχίες Κάρτζαλι και Σμόλυαν.

Σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων των Πομακοχωρίων είναι η καλλιέργεια και η πρωτοβάθμια επεξεργασία καπνού, και συγκεκριμένα, του αρωματικού μπασμά, που είχε κάνει διάσημη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον 19ο αιώνα, με το όνομα “καπνός Μακεδονίας”.

 

Απόσταση από το Ξενοδοχείο

30 λεπτά με το όχημα

Τι θα δείτε

Γραφικά χωριά κτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων.

Που μπορείτε να πάτε μετά

Μπορείτε να απολαύσετε ντόπια παραδοσιακά εδέσματα σε μια από τις γραφικές ταβέρνες της Κοτάνης, ή της Σμύνθης

Μην ξεχάσεις

Να μεταβείς στο γειτονικό Ζάτογκραντ της Βουλγαρίας και να επισπευτείς την παλιά του πόλη που μοιάζει με ένα Ελληνικό Πομάκικο χωριό.

Write a Comment

Εξυπηρέτηση 24/7

Reception

Τηλ: +30 25410 77061-3
Email: info@hotelxanthippion.gr

Τοποθεσία

Διεύθυνση

28ης Οκτωβρίου 212
67100 – Ξάνθη

Follow

Social

Sign up for

Newsletter

© 2021 Hotel Xanthippion  - Created By Techplace. All rights reserved.

Scroll to top